Πώς να φροντίσετε έναν σκύλο

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορείτε να λάβετε υπόψη όταν πάρετε για πρώτη φορά ένα κουτάβι, αλλά αφιερώνοντας χρόνο για να κατανοήσετε τις ανάγκες του από την αρχή θα διασφαλίσετε ότι εξελίσσεται σωστά η σωματική και συναισθηματική υγεία του σκύλου σας.Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες για υγεία και ευημερία του σκύλου σας, ιδιαίτερα η φυλή και η ηλικία του. Επομένως, είναι σημαντικό να συνυπολογίσετε τα πάντα, από τις διατροφικές του απαιτήσεις έως την άσκηση και την περιποίηση τριχώματος, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που όλοι οι σκύλοι χρειάζονται για να εξασφαλίσουν ότι είναι υγιείς και καλά προσαρμοσμένα μέλη της οικογένειας.

Συνέχισε να διαβάζεις

Πρέπει να επιλέξω έναν καθαρόαιμο ή έναν ημίαιμο σκύλο;

Από την προοπτική του μεγέθους και τις ενεργειακές ανάγκες έως τον τύπο του τριχώματος που έχει και την ιδιοσυγκρασία του, η επιλογή ενός κουταβιού μιας συγκεκριμένης φυλής ή ημίαιμου κουταβιού θα έχει αντίκτυπο στο πώς θα προετοιμαστείτε για τον νέο σας σκύλο.

Τα διαφορετικά καθαρόαιμα καθώς και τα ημίαιμα κουτάβια έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες και ιδιοσυγκρασίες καθώς μεταβαίνουν στην ενηλικίωση. Επομένως, το να λάβετε υπόψη τις επιλογές στην αρχή θα βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να φροντίσετε τον σκύλο σας και να διασφαλίσετε την υγεία και την ευημερία του.

Συνέχισε να διαβάζεις

Μεταδίδεται ο κορονοϊός από τα κατοικίδια ή την τροφική αλυσίδα; Γαλλική οργάνωση υγείας απαντά

Ακόμη και αν σε κάποια είδη, ο δέκτης στον οποίον προσκολλάται ο κορονοϊός για να εισέλθει στα κύτταρα είναι παρών, από μόνη της παρουσία του δεν επαρκεί για να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό του.

Δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική οργάνωση υγείας Anses, υπογραμμίζοντας πως είναι και «λίγες οι πιθανότητες» να περνά ο ιός από τον άνθρωπο στα ζώα.

Η περίπτωση ενός σκύλου, που βρέθηκε «ελαφρώς θετικός» στον νέο κορονοϊό στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ήδη είχε προσβληθεί το αφεντικό του, πυροδότησε εικασίες για την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου μέσω της σχέσης ζώου-ανθρώπου.

Ενώπιον αυτής της πιθανότητας, η Anses συγκρότησε μία ομάδα από ειδικούς για να μελετήσουν την υπόθεση και μέσω αυτής και να εξετάσουν εάν υπάρχει πιθανότητα να περάσει ο ιός μέσω της τροφικής αλυσίδας, δια της κατανάλωσης κρέατος.

«Υπό το φως των διαθέσιμων επιστημονικών γνώσεων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα ζώα, είτε τα κατοικίδια είτε της κτηνοτροφίας, διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην διάδοση του ιού SARS CoV-2», συμπεραίνει η Anses.

Μολονότι ο κορονοϊός SARS CoV-2 αναμφίβολα δημιουργήθηκε στις νυκτερίδες πριν περάσει διαμέσου ενός άλλου είδους και στη συνέχεια διαδοθεί στον άνθρωπο, το άλμα του «από τον άνθρωπο προς ένα άλλο ζωϊκό είδος επί του παρόντος φαίνεται λίγο πιθανό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Προς επίρρωση της απόφασής τους επικαλούνται το γεγονός ότι «κανείς ιός» της ίδιας οικογένειας με αυτήν του κορονοϊού δεν έχει εντοπισθεί ποτέ σε κάποιο κατοικίδιο ζώο.

Ακόμη και αν σε κάποια είδη, ο δέκτης στον οποίον προσκολλάται ο SARS CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα είναι παρών, από μόνη της παρουσία του δεν επαρκεί για να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού, εξηγεί η Anses, προτείνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή κι άλλων ερευνών προκειμένου να διαπιστωθούν ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν κι επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό.

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης πως ο εντοπισμός του ιού στη ρινική κοιλότητα και τα αυτιά του σκύλου στο Χονγκ Κονγκ δεν αποτελεί αυτή καθαυτή απόδειξη πως έχει προσβληθεί το ζώο, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα μίας «παθητικής μόλυνσής του» (δηλ. να ζει ο ιός μέσα σ’ έναν βλεννογόνο χωρίς όμως να πολλαπλασιάζεται). Μολαταύτα κι εκείνοι εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.

Αποκλείοντας ρητώς την υπόθεση διάδοσης από ένα ζώο κτηνοτροφίας, η Anses αποκλείει επίσης την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος τρώγοντας κρέας που προέρχεται από ένα τέτοιο ζώο.

Για τους ειδικούς, ο μόνος πιθανός τρόπος για μόλυνση των τροφίμων είναι να έχει επαφή μαζί τους κάποιος ασθενής. Επίσης έχει αποκλειστεί και η πρόσληψη του ιού μέσω της πεπτικής οδού, όμως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η προσβολή δια της αναπνευστικής οδού κατά την διάρκεια της μάσησης, καταλήγει η έκθεση των ειδικών.

Η ίδια υπηρεσία επιμένει να συνιστά καλή τήρηση της υγιεινής και υπογραμμίζει πως ένα καλό μαγείρεμα στους 63 βαθμούς Κελσίου επί 4 λεπτά βοηθά να μειωθεί κατά 10.000 φορές ο φόβος προσβολής από κάποιο διατροφικό προϊόν.

 

ΠΗΓΗ